onsdag 16 april 2008

Nantes



Detta må låta som en hel balkan-orkester som spelar moderna låtar som dystra ballader och upptakt-marcher, så är Beiruts debutalbum Gulag Orkestar i själva verket i stort sett verket av en 20åring från Albuquerque vid namn Zach Condon, och var näst intill helt inspelat hemma.
Tillsammans bygger och bryter valthorn, stråkar, ukulele, mandoliner, klockspel, trummor, tamburiner, congas, orglar, pianon, klarinetter och dragspel (alltså inga gitarrer på detta album!) melodierna till Condons sentimentalt sjungda texter, gungandes till de östeuropeiska rytmerna som låter som om dom ges av en ensemble à 12 medlemmar.

Han var väldigt duktig i skolan och fick oftast högsta betyg, men då Zach fyllt sexton hoppade han av plugget för att resa till Europa i en alkoholens dimma, där han festade och röjde med ortsborna vart än han begav sig. Det var under en av dessa kvällar som han för första gången fick uppleva balkansk zigernarmusik (noterbart inkluderas Boban Markovic Orchestra), som skallade från en lägenhet på övernåningen. Zach gick upp för att kolla vad exakt han hörde, och stannade sedan där vaken hela natten med de serbiska artisterna och gick igenom album land för land, notering efter notering. Hans följande album, som blev det första att slå igenom, Gulag Orkestar, var det direkta resultatet av vad han lärde sig den natten.

Året 2007 anlände deras andra album. Vi fick upplavea något utöver det vanliga, The Flying Club Cup tog världen med storm.
Videon man ser är en Take away show mitt på gatan..
Zach Condon är numer frontfiguren av en fullskalig ensemble som från gång till gång varierar mellan 6-10 medlemmar.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det värsta är att han ställer in Way out West i sommar =/

Om mig

Mitt foto
Borås, Sweden
Life is short, Break the rules, Forgive quickly, Kiss slowly, Love truly, Laugh uncontrollably, And never regret anything that made you smile.

BLANDBAND